Ramadan

Ramadan är en av islams fem grundpelare. Ramadan innebär att under solens vakna timmar avstå från sex, mat, dryck och cigaretter. Det finns olika skäl varför en del muslimer inte deltar i fastan. Det kan vara hälsoskäl, att de befinner sig på en resa eller har tungt arbete, för att nämna några. Den som inte kan delta i ramadan kan skänka pengar till välgörande ändamål istället. Ramadan är islams största högtid och innebär mycket glädje. Varje kväll då fastans bryts samlas familjer för att äta den efterlängtade måltiden. Sista dagen i ramadan innebär en stor fest och ofta skänks presenter.

Problem med ramadan i Sverige

fastemånaden Ramadan börjar under den nionde månaden av det islamiska månåret vilket innebär att det är en rörlig högtid. Muslimer i Sverige får därför väldigt ojämna tider under ramadan. Under sommaren går solen inte ner under några veckor och på vintern är det tvärtom, solen syns inte till. Detta har inneburit problem för flera av de svenska muslimerna. De lärda männen tvistar om när fastan får brytas. Vissa hävdar att trots långa dagar, där solen enbart är borta en timma, ska fastan inte brytas innan solnedgången. Andra hävdar att när fastan inträffar under sommarmånaderna så går det att strunta i solens rörelse i Sverige och istället följa klockan i Mecka eller Medina.

Mat under ramadan

Ramadan är en fastemånad som innebär att du inte ska äta när solen är uppe. Trots detta är det ironiskt nog en högtid som kretsar kring mycket god mat. Särskilda rätter lagas och bröd bakas som inte äts i vanliga fall under året. Varje måltid under ramadan innebär en fest, men framför allt under helgerna träffas släkt och vänner för att bryta fastan tillsammans. Fastan bryts ofta med ett efterlängtat glas vätska och därefter börjar måltiden. Det är extra viktigt att tänka på vilken mat som lagas under ramadan, eftersom kroppen behöver hushålla med energin. Därför ska mat som innehåller snabba kolhydrater undvikas och istället innehålla mycket fibrer och protein.